15 godina centra za ISBNBiH

Nevenka Hajdarović

Abstract

U svim nacionalnim / državnim bibliotekama djeluju i državni ili nacionalni centri za ISBN koji su zaduženi za upotrebu te svojevrsne oznake u okviru broja dodijeljenog državi. U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je 1994. godine osnovan Centar za ISBN Bosne i Hercegovine s ciljem prikupljanja, ažuriranja i distribucije podataka o izdavačima iz Bosne i Hercegovine. Tako Centar za ISBNBiH već 15 godina učestvuje, sa podacima o bh. izdavačima, u svjetskom adresaru izdavača PIID, koji priređuje Međunarodna agencija za ISBN, a objavljuje se kao knjiga i kao kompakt disk, a očekuje se da će se uskoro objavljivati i na webu.

----------------------------------------------------

Fifteen years of ISBN Centre of B&H

In all national / state libraries, state or national ISBN centres work which are in charge of usage that specific assignation in the frame of number assignated to the state. ISBN Centre of Bosnia and Herzegovina was founded in 1994 in the National and University Library of Bosnia and Herzegovina, with the aim of collecting, updating and distribution of the artefacts about the editors from Bosnia and Herzegovina. So, ISBN Centre of B&H has been as long as 15 years taking part in creating of the facts about BH editors in Publishers World ISBN Directory PIID, that´s prepared by International ISBN Directory and it s published as a book and as a CD and expecting that it will be soon published on Web.


Keywords

ISBN; Centar za ISBNBiH; izdavači; izdavačka produkcija; Bosna i Hercegovina; ISBNB&H Center; Publishers; Publishing Production; Bosnia and Herzegovina

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.