Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine na razmeđu milenija

Enes Kujundžić

Abstract

National and University Library of Bosnia and Herzegovina at the turn of millenium

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine osnovana odlukom Ministarstva prosvjete koja je objavljena u Službenom listu BiH 31. oktobra 1945. godine u čitavom svom višedecenijskom razvoju bila je izuzetno korisna institucija u službi građana naše zemlje.

Poslije razaranja zgrade Vijećnice i glavnine njenih kolekcija, zahvaljujući naporima njenih uposlenika i pomoći bosanskohercegovačkih vlasti, UNESCO-a i Svjetske banke, ova biblioteka uspjela je u periodu od 1992. do 2000. godine obnoviti dio svojih fondova i glavninu svojih funkcija uključujući i neke nove.

Zbog ograničenosti fizičkog prostora u kojem je sada smještena i manjeg od optimalnog broja zaposlenih, ova biblioteka nije bila u mogućnosti da ispuni sva očekivanja svojih korisnika. Inače biblioteke u Bosni i Hercegovini nisu imale onu podršku koju bi, po prirodi svoje misije trebalo da imaju.

Keywords

osnivanje; razaranje; funkcije; razvoj; kelekcije; servisi; bibliografija; personal; obavezni primjerak; zgrada; obrazovanje; saradnja; zaštita; Bosniaca

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.